BÖJT

 

 DÁNIEL BÖJT
 'Kívánatos étket nem ettem, hús és bor nem ment az én számba' 
 Dániel próféta könyve10. fejezet 3.

Dánieli böjt - részleges böjt. 
 
Gyakorlati tanácsok 
 
- A böjt első szakaszában lehet, hogy tapasztalsz néhány kellemetlen fizikai tünetet, mint például szédülést, fejfájást, vagy émelygést. Ezek általában azt jelzik, hogy a böjt már rég esedékes számodra, és hogy tested különböző részeinek szüksége van a böjt tisztító hatására. Ne engedd, hogy a fizikai kellemetlenségek elijesszenek a böjtöléstől! 'Szegezd rá a tekintetedet' (Ez 4:3) és vidd véghez a böjtöt, amit elhatároztál! A böjt első egy-két napja után ezek a kellemetlen fizikai tünetek általában alábbhagynak.

- Ha bármiféle olyan betegségben szenvedsz, mint például a cukorbetegség, bölcsen teszed, ha orvosi tanácsot kérsz, mielőtt hosszabb, egy vagy két étkezésen túlmenő böjtbe kezdesz.

- Védekezz a székrekedés ellen. Böjtölés előtt és után olyan ételeket egyél, melyek segítenek ennek megelőzésében. Például: friss gyümölcsöt vagy gyümölcslét, szárított fügét, aszalt szilvát vagy sárgabarackot, zabpelyhet, étkezési len magot.

- Vannak, akik a böjtölés alatt, csak vizet isznak. Mások különféle folyadékokat vesznek magukhoz, például gyümölcsleveket, zöldséges húslevest, lefölözött tejet, stb. Bölcs dolog tartózkodni az erős stimuláló szerektől, pl. tea vagy kávé. De ne utánozz másokat szolgai módon! Alakítsd ki magadnak egyénileg a böjt neked legmegfelelőbb formáját!

Azt, hogy ki mit ért Dánieli böjt alatt az elsősorban személyes dolog. A hús, bor, alkohol, kívánatos étel kihagyása igei. Nincs édesség, hús, cukros üdítő, kávé, energia ital, süti, nyalánkság.
Jellemzően ilyenkor gyümölcs, zöldség, gabona ételeket szoktak fogyasztani mind nyers, mind feldolgozott formában. Van, aki a gabonaféléket - búza, rizs stb. - is kihagyja ebből a listából. Ebben az esetben a szervezet vitamin igényét más módon célszerű biztosítani.
 
Az nem böjt, ha ezekből is valaki degeszre eszi magát. Érdemes csak könnyű, háromszori étkezést tartani, mennyiségben is visszafogottan, önuralommal.

- A böjt befejezése után fokozatosan kezdj el enni! Kezdd könnyen emészthető ételekkel, és minél hosszabb ideig tartott, annál óvatosabban törd meg a böjtöt! Ilyenkor kerüld a nagy mennyiséget, a nehéz, fűszeres ételeket! Minden két napot meghaladó böjtölés során összehúzódik a gyomrod. Ne tágítsd ki újra túlságosan! Ha hajlamos voltál túl sokat enni, ne térj vissza ehhez a szokásodhoz! Ha gyakorlod magadat abban, hogy kevesebbet eszel, gyomrod is ehhez igazodik majd. 
 
Sok sikert!
 
Forrás - InternetBOLDOGSÁGOS SZŰZANYA A BÖJTRŐL

'Köszöntelek, drága Szűzanyám! Ma mit bízol rám?'

- A böjtről foglak tanítani titeket, Lányom.

A böjt, amelyre rendszeresen buzdítalak titeket, kezdettől fogva nagyon jó önnevelési és önuralom-fejlesztő módszer, valamint egy ima-forma gyakorlata is. Amikor böjtölsz, akkor lelked Istenhez emeled, a vágyaidat pedig föladod, az Ő kezébe helyezed. Lemondasz valamiről egy nemes imaszándék jegyében, s felajánlod 'áldozatodat' egy magasztos célért: rászoruló emberekért, betegért, közösségért vagy eseményért. Hangsúlyozom tehát, hogy a böjt önuralomra tanít, amely nagyon szükséges a jézusi életvitelhez. Mindamellett véd az ártó erőktől is.

A böjt által tisztul a test, a lélek és a szellem egyaránt. Hogyan is lehetséges, hogy ekkora hatása van? Hiszen ha megtisztulsz, közelebb kerülsz az Atyához, s tisztulásodat is fölhasználhatod fejlődésedben mások javára.

Szent Fiam, Jézus egy alkalommal, amikor ördögöt űzött ki, azt mondta a makacs ördögről: 'Ez nem megy ki, csak ima és böjt által.' (Máté 17: 21) Ekkora ereje van tehát az imának és a böjtnek együtt!

Medjugorjében is azt kértem a látnok-gyermekektől, hogy heti kétszer böjtöljenek: szerdán és pénteken, kenyéren és vízen. Ezt később az egész falu lakossága követte. Ma is sokan böjtölnek ott a zarándokokkal együtt, mintegy kétharmaduk követi a böjtre-hívásomat, legalább zarándoklásuk idején. Persze jó néhányan később is betartják a böjtöt. Most az a kérésem, hogy folytassátok ti is ezt a böjt-gyakorlatot, hisz komoly fegyver ez az ördög ellen. Szerdán, pénteken csak kenyeret és vizet fogyasszatok, ha tehetitek, s úgy döntötök, hogy hallgattok rám! S Én megszentelem étketeket a további tisztulásotokért, imáitok meghallgatásáért.

Nagy feladataitok vannak, ezek feltételezik hármas - test, lélek, szellemi - tisztulásotokat. Én veletek leszek, nem lesz olyan nehéz.

Már észrevehettétek, mennyivel könnyebben vagytok a böjtnapokon. Nem terhelitek a szervezeteteket, így sokkal könnyebben emelhetitek föl lelketeket is Hozzánk, nem vagytok elfoglalva a test fizikai nyűgeivel. S föl tudjátok ajánlani a böjtötöket a közös munkánkért, az emberiségért.

Rögtön az elsőt ajánljátok is föl egymásért, feladataitok teljesítéséért!

Köszönöm, hogy követitek hívásomat! Mária

'Köszönet, hála és dicsőség, drága Szeplőtelen Szűzanya!' Amen.
 
Forrás ~ Internet
 
 
 
 'Ne romlandó eledelért fáradozzatok, hanem olyanért, amely megmarad az örök életre. Ezt az Emberfia adja nektek, aki mellett maga az Atya tett tanúságot.' János evangéliuma 6. fejezet 27.
 
 'Meg van írva: nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik.' Máté evangéliuma 4. fejezet 4.
 
A BÖJT A TEST IMÁJA
 'Aki nem böjtöl, az egyben annak adja a tanújelét, hogy ő már valami mással töltekezett be, de nem Istennel; aki nem böjtöl, abban jóllakik és elalszik az Isten utáni éhség és vágy, aki nem vágyakozik az nem virraszt, és aki nem virraszt, azt alva fogja találni az érkező Vőlegény. - A böjt a test kiáltása Isten után, kiáltás a mélységből, abból a szakadékból, ahol a legmélyebb sebzettségünkkel és beteljesületlenségünkkel találkozunk, és ahol engedjük mindezt Isten mélységeibe hullani. A magunk mélységében ui. Istennel találkozunk.'

Anselm Grün

'Fordítsd el arcod bűneimtől, s töröld el minden gonoszságomat! Teremts új szívet belém, s éleszd fel bennem újra az erős lelkületet! Ne taszíts el színed elől, és szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add meg újra üdvösséged örömét, erősíts meg a készséges lelkületben! Akkor utat mutatok majd a tévelygőknek, és megtérnek hozzád a bűnösök.' (Zsolt 51,11-15)
 
Forrás ~ Internet